banner

Uzmanı “sadece havuç değil” diyor: Gözleri güçlendiren besinler

Uzmanı “sadece havuç değil” diyor: Gözleri güçlendiren besinler

Uzmanı

Göz sağlığını iyileştiren yiyecekler denilince akla genellikle havuç geliyor. Ancak uzmanlar, havucun tek başına görme yetisini güçlendiren bir besin olmadığını belirtiyor.

DailyMail’de yer alan habere göre; Beslenme uzmanları, göz sağlığını korumak için çok daha çeşitli ve lezzetli seçenekler bulunduğunu vurguluyor..
Beslenme Uzmanı Dr. Emma Derbyshire,havucun tek “göz yiyeceği” olduğuna inandığını açıkladı.Raporda, ankete katılanların yalnızca yüzde 19’unun lutein adlı mikro besini bildiği, yarısından fazlasının ise Omega 3-DHA hakkında bilgi sahibi olduğu belirtildi.
Endişe verici bir diğer bulgu ise katılımcıların üçte birinden fazlasının göz sağlığı sorunları yaşadığını ve üçte ikisinin yaşla birlikte görme yetisinin kötüleştiğini söylemesi oldu.Dr. Derbyshire, göz sağlığı için zengin bir beslenme düzeni uygulamanın herkes için faydalı olduğunu vurguluyor. Özellikle ailesinde göz sağlığı problemi olanlar veya uzun süre güneş ışığına maruz kalanlar bu konuda dikkatli olmalı.Ekrana uzun süre bakmanın gözleri yorduğunu belirten Derbyshire, “Her 20 dakikada bir, 20 saniye boyunca gözlerinizi başka tarafa çevirin ve yaklaşık 20 metre uzağa bakın. Bu yöntem, gözlerinizi esnetmenize ve dinlendirmeye yardımcı olur” diyor.Uzman, fiziksel egzersizin de göz sağlığını desteklediğini ifade ederek, “Aktif olmak gözlere giden kan akışını artırır, daha fazla oksijen ve besin ulaşmasını sağlar” dedi.
Yağlı Balık: Haftada iki porsiyon balık tüketilmesi öneriliyor, bunlardan birinin yağlı olması gerekiyor. Sardalya, uskumru, ringa balığı, somon ve alabalık, omega-3 ve DHA açısından zengin. Ton balığı ise taze tüketildiğinde yağlı kabul ediliyor, konserve ton balığı ise yağ oranı düşük olduğu için bu kategoriye girmiyor.Meyve ve Sebzeler: Günde beş porsiyon tüketmek önemli. Havuç, turuncu biber, kabak, ıspanak ve kara lahana gibi sebzeler C ve E vitamini açısından zengin.
Çinko ve Bakır: Çinko, retina fonksiyonunda rol oynayan bir antioksidan. Kırmızı et, istiridye ve deniz ürünlerinde bulunur. Bitkisel kaynaklar arasında kuruyemişler, fasulye, soya ürünleri, tam tahıllar ve süt ürünleri yer alıyor. Bakır ise fasulye, kabak çekirdeği, fıstık, mercimek, mantar ve bitter çikolatada bulunuyor.
B2 Vitamini / Riboflavin: Merceğin berraklığını koruyarak normal görmeyi destekler. Karaciğer, böbrek, zenginleştirilmiş kahvaltılık gevrekler, et, süt, yeşil sebzeler, yumurta, peynir ve maya özütü gibi besinlerde yer alır.
Lutein: Havuç, kara lahana, ıspanak, turuncu biber, kabak, kivi ve yumurta sarısında bulunur. Retina merkezinde yer alan makulayı oksidatif strese karşı korur ve merkezi görmeyi destekler.
Su: Gözlerin nemli kalması için kadınların günde 2 litre, erkeklerin 2,5 litre su içmesi öneriliyor.Dr. Derbyshire, “Göz sağlığı, sadece vitamin ve minerallerle değil, aynı zamanda su tüketimi ve fiziksel aktivite ile de desteklenebilir. Gözlerimiz için yapabileceğimiz en iyi yatırım, dengeli ve çeşitli bir beslenme düzenidir” diye ekledi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Referral link